
Çocukluk dönemi, çocukların gelecek yaşamlarının şekillenmesindeki en önemli süreci oluşturuyor. Bu dönemde çocukların edinmiş oldukları zihinsel kodlar, hayatlarının sonuna kadar yaşamlarına şekil veriyor. Bu yüzden de çocukluk döneminin verimli ve özenli bir şekilde geçirilmesi gerekiyor. Ailelerin giderek daha yüksek bilinç düzeylerine ulaşmaya başlaması, çocukların okul öncesi eğitime verilen önemin de artmasını sağlıyor. Özellikle son yıllarda pek çok aile çocuklarını okul öncesi eğitim ile hayata hazırlıyor. Üzerinde pek çok bilimsel araştırmanın da yapıldığı okul öncesi eğitim, çocuklara hem fizyolojik hem de psikolojik faydalar sağlıyor. Üstelik okul öncesi eğitimi önemli kılan daha farklı yararlar da mevcut.
Daha Sosyal Çocuklar

Sosyal bir varlık olan insan, her yaşta sosyalleşmeye gereksinim duyar. Ancak bu sosyalleşme ihtiyacını karşılayabilecek ortamın olmaması, sosyalleşme sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Okul öncesi eğitim çocukların sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ortam sunar. Çocuklar bu kurumlarda hem yaşıtlarıyla hem de kendinden yaşça daha büyük olan oyun ablaları ve öğretmenleri ile iletişime girer. Bu da çocuğun sosyal gelişimine ve iletişim becerilerine olumlu olarak yansır.
Özgüveni Yüksek Çocuklar Yetiştirebilmek

Yetişkinlerde görülen özgüven sorununun temeli, çocukluk döneminde yaşanan olaylara dayanır. Çocukluk döneminde özgüvenin temellerini atamayan çocuklar, yaşamları boyunca içe kapalı ve kendine güvenmeyen tavırlar sergiler. Bu durumun sonradan düzeltilmesi çoğu zaman mümkün olmaz. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların yapacakları çeşitli etkinlik ve aktiviteler, onların başarabilmeye olan inançlarının artmasına ve özgüvenlerinin yükselmesine yardımcı olur.
Çocuğun Becerilerinin Keşfi

Her ne kadar eğitim sistemi tüm çocukların aynı becerilere sahip olduğu gibi bir yanılgıdan hareket ederek hepsine aynı eğitimi uygulasa da esasında her çocuk farklı yetenekler ile dünyaya gelir. Bu yeteneklerin erken dönemde keşfedilmesi, çocukların aileleri ve öğretmenleri tarafından daha iyi yönlendirilmesini sağlar. Okul öncesi eğitim kurumları, çeşitli testler ve düzenli gözlemler ile çocukların yeteneklerinin keşfine katkı sağlar.
Daha İyi Zekâ Gelişimi

Okul öncesi eğitimde çocukların çok yönlü olarak gelişim göstermesi amaçlanır. Zekâ gelişimi de bu amaçlar arasında önemli bir yere sahiptir. Çocukların zihinsel gelişimlerinin sağlanması için çeşitli yöntemlere başvurulur. Bir yandan çocukları eğlendiren, öte yandan onların zekâ gelişimlerine katkı sağlayan oyunlar ve etkinlikler düzenlenir. Okul öncesi eğitim çocukların zihinlerinin her an etkin olmasına yardımcı olur. Bu da “işleyen demir ışıldar” misali çocukların zekalarının parlamasına yarar.
Sağlıklı Fiziksel Gelişim

Okul öncesi eğitim çocukların fiziksel gelişimlerine de önemli katkılar yapar. Özellikle teknoloji çağıyla birlikte hareketsiz hale gelen ve sürekli dijital cihazlar ile zaman geçiren çocuklar, erken yaşta fiziksel gelişmeden yoksun kalabiliyor. Bu durum çocukluk döneminde pek fark edilmese de ilerleyen yıllarda kasların zayıf kalması ya da çocuğun fiziki aktivitelerde başarılı olamaması gibi pek çok sorunlar karşılaşılıyor. Okul öncesi eğitim kurumları, oyunlar ve bir dizi fiziksel aktivite ile çocukların fiziksel gelişimden de mahrum kalmamalarına yardımcı olur.
Sağlıklı Beslenme Bilinci

Çocuklarda sağlıklı beslenme bilincinin erken yaşlarda oluşturulması da büyük önem taşıyor. Fastfood kültürü ile çok içli dışlı olmalarını engellemek ve onların sağlıklı yaşayabilmelerini sağlayabilmek adına çocuklara beslenme bilincinin aşılanması gerekiyor. Özellikle genetiği değiştirilmiş gıdaların giderek yaygın hale geldiği günümüz dünyasında, bu zararlılardan çocukları koruyabilmek ve sağlıklı gıda bilinciyle yetişmelerini sağlamak gerekiyor. Okul öncesi eğitimde sağlıklı ve düzenli şekilde beslenen çocuklar, aynı zamanda beslenmeye dair pek çok bilinçaltı kod edinebiliyor.